Home

Wapenhandel: verwarrende rapportering aanklagen

Elke zes maanden moet de federale overheid een rapport uitbrengen over de aanvraag tot export van wapens en munitie door Belgische actoren. Namens Groen! formuleerde ik essentiŽle opmerkingen bij die rapporten.

De rapportering vanuit de FOD Economie is ondermaats en zelfs in strijd met de wet. De gegeven info is namelijk veel te summier. Het rapport telt slechts twee blaadjes met enkel de bestemming, het aantal vergunningen en de waarde. Er staat bijvoorbeeld niet bij welke soort wapens of munitie een vergunning kregen. Soms moet het parlement het stellen met omschrijvingen als 'de verkoop van wisselstukken aan het leger'. Dan zou ik toch graag weten om welke soort wisselstukken het gaat. Anders wordt het moeilijk om als parlementslid je controlefunctie uit te oefenen.

Samen met het middenveld waarschuwde ik de regering dat ze haar eigen wetgeving over de rapportage niet naleeft.†Ook over sommige exportbestemmingen (zoals Marokko, in het rapport van het eerste semester van 2009) was ik kritisch en riep ik de overheid op tot voorzichtigheid.


Share/Save/Bookmark


Wouter De Vriendt over Mawda - Terzake 24/05/2018

webdesign PixelShape