Home

Europees Verdrag van Lissabon: onthouding uit protest tegen ondemocratische procedure

Groen! en Ecolo zijn overtuigde Europeanen. Emotioneel toegewijd aan de Europese gedachte en rationeel overtuigd van de nood aan meer Europese integratie om beleidsproblemen doeltreffend aan te pakken. Maar bovenal zijn wij democraten.

De fractie Ecolo-Groen! stemde vůůr dit verdrag omdat het een stap vooruit is in vergelijking met het oude Verdrag van Nice. Maar over sociaal beleid, fiscaliteit en buitenlandse zaken moet nog steeds unaniem worden beslist. Vooruitgang boeken in die cruciale beleidsdomeinen blijft aartsmoeilijk. En een daadwerkelijke Europese sociale zekerheid met garanties op basiskoopkracht voor iedereen ligt daarom nog een eind van ons af. Dat de Lidstaten geen referendum durfden te houden over het nieuwe Verdrag is een opgestoken middelvinger richting publieke opinie. Het resultaat van de referenda van 2005 viel tegen en door te kiezen voor de veiligere parlementaire periode werden vervelende verrassingen uitgesloten.

Door mij samen met een collega van Ecolo te onthouden, wilden Ecolo en Groen! duidelijk aangeven dat we ons bijzonder kritisch opstellen ten aanzien van de inhoud en vooral de manier waarop dit verdrag tot stand is gekomen.

Meer over de Groen! visie op Internationaal Beleid leest u in ons Verkiezingsprogramma 2010.


Share/Save/Bookmark


Wouter De Vriendt over Mawda - Terzake 24/05/2018

webdesign PixelShape