Home

Ongezien amateurisme Vandeput leidt tot opblazen vervangingsprocedure

De premier trekt de vervanging van de F-16’s naar zich toe. Nieuwe pistes worden toegevoegd aan de vervangingsprocedure, inclusief een mogelijke verlenging van de huidige F-16. “Deze beslissing is een schuldbekentenis en bevestigt wat Groen al maanden zegt: de huidige aankoopprocedure is niet houdbaar en op sterven na dood. Drie van de vijf kandidaten haakten af, de Franse Rafale is kandidaat buiten de procedure om, en rapporten over een levensduurverlenging van de huidige F-16-vloot werden verborgen gehouden.

De beslissing van de premier is een afgang voor Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), die - zonder politie-escorte - wandelen wordt gestuurd”, zegt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen).
 
"Het amateurisme van Vandeput met een miljardendossier dreigt de belastingbetaler zuur op te breken," zegt De Vriendt. De beslissing van de regering zet immers voluit de deur open voor achterkamerpolitiek. De Vriendt: “Er is geen procedure, noch garantie op objectiviteit en transparantie. Door alles op één hoop te gooien, zal het lobbywerk de komende maanden op volle toeren draaien. 

"Wat betekent dit voor het aankoopteam onder leiding van kolonel Van Pee? Dat aankoopteam heeft een vergelijking gemaakt tussen de Eurofighter en de F-35. Wordt de Rafale nu op dezelfde punten afgewogen, of gelden daar andere criteria? En wat zijn die dan? Wij vragen in elk geval meer uitleg. Toezicht van het parlement op de beslissingsprocedure zal absoluut nodig zijn.”
 
Tegelijk wijst Groen op een opportuniteit. "We hebben nu tijd tot oktober om de aankoop te herzien en geen 15 miljard euro belastinggeld te besteden aan gevechtsvliegtuigen die Europa eigenlijk niet nodig heeft. Er zijn andere noden, zowel in defensie als in de samenleving.”

(persmededeling Groen)

artikel gepubliceerd op 15/06/2018 in Internationaal

Meer artikels in de rubriek Internationaal

14/06/2018
De jihad rukt op in Mali en de overheid is het probleem. Wat kan BelgiŽ doen?

26/04/2018
Groen vraagt blijvende aandacht voor de situatie van Djalali

19/04/2018
Export naar SyriŽ: Deze regering sluit zijn ogen voor handel met schurkenstaten

12/09/2017
Vijf stappen uit de chaos van het Maximiliaanpark

17/07/2017
Asielchaos in Europa mag geen mensenlevens kosten

12/07/2017
Opinie: Dossier vervanging F-16's vertoont stilaan erg vreemde kronkels

12/07/2017
Meerderheid houdt vast aan achterkamerpolitiek bij legeraankopen (persbericht)

07/07/2017
ďMinister lekt 'geheime' legerinfoĒ

21/06/2017
Groen eist grote kuis bij militaire spionagedienst

13/06/2017
FinanciŽle waakhond vreest magere 'opbrengsten' opvolger F-16

overzicht nieuws - naar de homepagina

 Wouter De Vriendt over Mawda - Terzake 24/05/2018

webdesign PixelShape