Home

Groen vraagt blijvende aandacht voor de situatie van Djalali

Twee jaar geleden werd de Zweeds-Iraanse wetenschapper en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali gearresteerd en gevangen genomen door de Iraanse overheid, nadat hij beschuldigd werd van spionage. Na een schijnproces werd hij ter dood veroordeeld. Intussen wordt Djalali al twee jaar aan zijn lot overgelaten. Groen verwacht dat de Belgische regering de druk op Iran verhoogt: “We roepen de Belgische regering op om zijn situatie te blijven aankaarten in alle contacten met Iraanse vertegenwoordigers. Djalali heeft recht op een eerlijk proces, en contact met familie en hulporganisaties. België moet daar actief voor blijven pleiten”, stellen Petra De Sutter, senator en lid van de Raad van Europa Groen en Wouter De Vriendt, kamerlid Groen.
 
Na twee jaar gevangenschap wacht Djalali nog steeds in grote onzekerheid zijn lot af. Vanuit de Raad van Europa legt Petra De Sutter daarom een ‘written declaration’ neer om zijn bescherming op te eisen. Op die manier verhoogt het mensenrechtenorgaan de internationale druk op de Iraanse overheid om de veroordeling van Djalali op te schorten, en hem definitief vrij te laten. “De situatie rond Djalali zit muurvast. We moeten op alle mogelijke niveaus de druk blijven opvoeren”, stelt De Sutter.
 
Groen vraagt dat ook de Belgische regering bij Iran blijft aandringen op het respecteren van mensenrechten. “Het recht op een eerlijk proces, het recht op vrije meningsuiting, het zijn mensenrechten die al te vaak met de voeten getreden worden door Iran. Het zijn waarden die we moeten blijven uitdragen, zeker tijdens diplomatieke contacten met regimes als het Iraanse”, besluit De Vriendt, die de zaak opnieuw zal aankaarten bij minister van buitenlandse zaken Didier Reynders (MR).
 
 

artikel gepubliceerd op 26/04/2018 in Internationaal

Meer artikels in de rubriek Internationaal

15/06/2018
Ongezien amateurisme Vandeput leidt tot opblazen vervangingsprocedure

14/06/2018
De jihad rukt op in Mali en de overheid is het probleem. Wat kan BelgiŽ doen?

19/04/2018
Export naar SyriŽ: Deze regering sluit zijn ogen voor handel met schurkenstaten

12/09/2017
Vijf stappen uit de chaos van het Maximiliaanpark

17/07/2017
Asielchaos in Europa mag geen mensenlevens kosten

12/07/2017
Opinie: Dossier vervanging F-16's vertoont stilaan erg vreemde kronkels

12/07/2017
Meerderheid houdt vast aan achterkamerpolitiek bij legeraankopen (persbericht)

07/07/2017
ďMinister lekt 'geheime' legerinfoĒ

21/06/2017
Groen eist grote kuis bij militaire spionagedienst

13/06/2017
FinanciŽle waakhond vreest magere 'opbrengsten' opvolger F-16

overzicht nieuws - naar de homepagina

 Wouter De Vriendt over Mawda - Terzake 24/05/2018

webdesign PixelShape