Home

Export naar SyriŽ: Deze regering sluit zijn ogen voor handel met schurkenstaten

Volgens het weekblad Knack vervolgt de douane drie Vlaamse bedrijven voor de correctionele rechtbank van Antwerpen omdat ze niet de juiste vergunningen hebben voorgelegd bij de export van chemische producten naar Syrië. Een aantal van deze producten worden gebruikt bij de aanmaak van chemische wapens. “Hoe is dit kunnen gebeuren? Gaan onze diensten dan zo laks om met die controles? Hoe kan het dat de regering de ogen sluit voor handel met schurkenstaten als Syrië? Ik verwacht tekst en uitleg van de regering hierover”, stelt Wouter De Vriendt, kamerlid Groen. Groen vraagt dat de regering een plan van aanpak uitwerkt om handel met dictatoriale regimes en terroristen uit te sluiten.
 
Groen betreurt de tweeledigheid van onze houding ten aanzien van het gebruik van chemische wapens. “Dat het Syrische regime chemische wapens inzet tegen de eigen bevolking vinden we allemaal terecht gruwelijk. De Belgische regering veroordeelt dat terecht. Maar nu blijkt dat we ook echt iets kunnen doen om dit te voorkomen: onze eigen export beter controleren. Maar zo prioritair is dit blijkbaar niet voor de regering-Michel”, aldus De Vriendt. “Dit toont nog maar eens aan dat mensenrechten niet primeren in het buitenlands beleid van deze regering, en dat is ronduit onaanvaardbaar.”
 
Groen vraagt dat de regering een actieplan uitwerkt om elke vorm van steun aan een dictatoriaal regime, of aan terroristische groeperingen, hetzij via financiering, hetzij via export van producten, droog te leggen. “Bedrijven die handel drijven met dergelijke regimes moeten streng worden aangepakt door onze diensten. Ik verwacht dat de Belgische regering eindelijk daadkracht toont in deze. Elke kans om dergelijke oorlogsmisdaden te helpen voorkomen moeten we met beide handen grijpen”, besluit De Vriendt.

artikel gepubliceerd op 19/04/2018 in Internationaal

Meer artikels in de rubriek Internationaal

15/06/2018
Ongezien amateurisme Vandeput leidt tot opblazen vervangingsprocedure

14/06/2018
De jihad rukt op in Mali en de overheid is het probleem. Wat kan BelgiŽ doen?

26/04/2018
Groen vraagt blijvende aandacht voor de situatie van Djalali

12/09/2017
Vijf stappen uit de chaos van het Maximiliaanpark

17/07/2017
Asielchaos in Europa mag geen mensenlevens kosten

12/07/2017
Opinie: Dossier vervanging F-16's vertoont stilaan erg vreemde kronkels

12/07/2017
Meerderheid houdt vast aan achterkamerpolitiek bij legeraankopen (persbericht)

07/07/2017
ďMinister lekt 'geheime' legerinfoĒ

21/06/2017
Groen eist grote kuis bij militaire spionagedienst

13/06/2017
FinanciŽle waakhond vreest magere 'opbrengsten' opvolger F-16

overzicht nieuws - naar de homepagina

 Wouter De Vriendt over Mawda - Terzake 24/05/2018

webdesign PixelShape