Home

Dienst Vreemdelingenzaken is een boeltje geworden onder Francken

Ecolo-Groen reageert scherp op het nieuws over het slecht functioneren bij Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en vraagt de verantwoordelijken te horen in de Kamer . Met name het gebrek aan prioriteit bij DVZ op vlak van humanitaire visa stoot tegen de borst. “Staatssecretaris Francken (N-VA) zou beter de problemen bij DVZ aanpakken in plaats van een oorlog te voeren met alle mogelijke juridische instanties. Het basisprobleem van humanitaire visa voor mensen uit Aleppo ligt dus niet bij de rechters, maar bij het gebrekkig functioneren van DVZ. En dat is de verantwoordelijkheid van Francken, die liever poseert in een leeg kabinet dan doet waarvoor hij wordt betaald: zijn administratie op orde krijgen”, stelt Wouter De Vriendt, kamerlid Groen.

Uit verschillende rapporten van de federale ombudsman blijkt Dienst Vreemdelingenzaken één van de slechtst werkende federale administraties te zijn. Een maand geleden nog publiceerde de federale ombudsdienst een kritisch rapport over de strenge manier waarop DVZ verblijfsaanvragen om medische reden behandelt. Het kan niet verbazen dat DVZ in de top 3 staat van administraties waar het meest klachten over zijn. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) was de slechte kwaliteit en de traagheid van DVZ beu, en besloot in het geval van de Syrische familie in Aleppo in hun plaats te oordelen. “Francken schiet nu al weken op de rookdetector in plaats van de brand zelf aan te pakken. De mensen van DVZ werken hard, maar er rijzen vragen over hun prioriteiten. Dat moet zo snel mogelijk opgehelderd worden in het parlement”, oordeelt De Vriendt.

Intussen woedt de oorlog in Aleppo in alle hevigheid en zijn humanitaire visa meer dan ooit een manier om mensen legaal een veilig toevluchtsoord te bieden. “Veel van de mensen die bij ons een humanitair visum aanvragen zitten in een levensbedreigende situatie. Drie tot zes maanden wachten is dan geen optie. Welk signaal geef je aan oorlogsvluchtelingen als de legale routes niet naar behoren functioneren? Dan duw je ze in de armen van mensensmokkelaars, met alle gevolgen van dien”, besluit De Vriendt.

Bronnenvermelding: het artikel van Pieter Stockmans van MO*, te raadplegen via deze link: http://www.mo.be/nieuws/vn-waarschuwen-voor-executies-aleppo-belgi-aan-syrisch-gezin-wacht-nog-drie-maanden

artikel gepubliceerd op 15/12/2016 in Internationaal

Meer artikels in de rubriek Internationaal

15/06/2018
Ongezien amateurisme Vandeput leidt tot opblazen vervangingsprocedure

14/06/2018
De jihad rukt op in Mali en de overheid is het probleem. Wat kan BelgiŽ doen?

26/04/2018
Groen vraagt blijvende aandacht voor de situatie van Djalali

19/04/2018
Export naar SyriŽ: Deze regering sluit zijn ogen voor handel met schurkenstaten

12/09/2017
Vijf stappen uit de chaos van het Maximiliaanpark

17/07/2017
Asielchaos in Europa mag geen mensenlevens kosten

12/07/2017
Opinie: Dossier vervanging F-16's vertoont stilaan erg vreemde kronkels

12/07/2017
Meerderheid houdt vast aan achterkamerpolitiek bij legeraankopen (persbericht)

07/07/2017
ďMinister lekt 'geheime' legerinfoĒ

21/06/2017
Groen eist grote kuis bij militaire spionagedienst

overzicht nieuws - naar de homepagina

 Wouter De Vriendt over Mawda - Terzake 24/05/2018

webdesign PixelShape