Home

Hardvochtigheid Francken ten aanzien van meest kwetsbaren

Ecolo-Groen reageert ontstemd op het nieuws dat staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken (N-VA) uitgewezen gezinnen met kinderen laat repatriëren via militaire vluchten. “Soms zijn uitwijzingen nodig. Maar als het om kinderen gaat doe je dat met de grootst mogelijke zorg. Theo Francken behandelt hen als criminelen. Dit bewijst dat Francken niet zachtaardig, maar hardvochtig omgaat met de meest kwetsbaren. Militaire deportaties van kinderen staan haaks op de normen en waarden van een Westerse democratie”, stelt Wouter De Vriendt, kamerlid Groen. Ecolo-Groen eist totale transparantie over die bewuste vluchten in het parlement.

Uit onderzoek van De Standaard blijkt dat gezinnen met kinderen meermaals via militaire vluchten werden gerepatrieerd. Deze methode is normaal gezien enkel van toepassing als het gaat om criminele asielzoekers, die een gevaar voor de openbare orde zouden kunnen betekenen op commerciële vluchten. “Je kan gezinnen met kinderen toch niet vergelijken met criminelen. Bovendien zitten die kinderen dan nog samen met criminelen op die militaire vlucht, omkaderd door politie en in een militaire context. Qua trauma voor die kwetsbare kinderen, die op zich al in een moeilijke situatie zitten, kan dat tellen”, aldus De Vriendt.

Nog volgens De Vriendt moet de staatssecretaris totale transparantie bieden over de inzet van militaire vluchten in het parlement. “De staatssecretaris heeft het een en ander uit te leggen. Het is niet normaal dat een krant jarenlang moet procederen om informatie te bekomen. De geheimzinnigheid moet stoppen: over hoeveel gezinnen en vluchten gaat het? Waarom koos de staatssecretaris voor een militaire vlucht? Zijn de richtlijnen uit de commissie-Vermeersch maximaal opgevolgd? Indien nodig moeten die richtlijnen aangepast worden”, besluit De Vriendt.

artikel gepubliceerd op 16/01/2017 in Internationaal

Meer artikels in de rubriek Internationaal

15/06/2018
Ongezien amateurisme Vandeput leidt tot opblazen vervangingsprocedure

14/06/2018
De jihad rukt op in Mali en de overheid is het probleem. Wat kan BelgiŽ doen?

26/04/2018
Groen vraagt blijvende aandacht voor de situatie van Djalali

19/04/2018
Export naar SyriŽ: Deze regering sluit zijn ogen voor handel met schurkenstaten

12/09/2017
Vijf stappen uit de chaos van het Maximiliaanpark

17/07/2017
Asielchaos in Europa mag geen mensenlevens kosten

12/07/2017
Opinie: Dossier vervanging F-16's vertoont stilaan erg vreemde kronkels

12/07/2017
Meerderheid houdt vast aan achterkamerpolitiek bij legeraankopen (persbericht)

07/07/2017
ďMinister lekt 'geheime' legerinfoĒ

21/06/2017
Groen eist grote kuis bij militaire spionagedienst

overzicht nieuws - naar de homepagina

 Wouter De Vriendt over Mawda - Terzake 24/05/2018

webdesign PixelShape