Home

Volledige transparantie nodig in dossier-repatriŽring

Ecolo-Groen stelt zich ernstige vragen bij de wantoestanden bij de dienst repatriëring van vreemdelingen die, zoals blijkt uit een audit, jarenlang onbestraft bleven. “Hoe is het mogelijk dat dit 10 jaar is blijven liggen. Dit soort wantoestanden holt de geloofwaardigheid van onze veiligheidsdiensten uit”, stelt Wouter De Vriendt, kamerlid Groen. Ecolo-Groen eist dat de politiek aan de slag gaat met de concrete aanbevelingen, zodat dergelijke wantoestanden niet nog eens tien jaar lang worden genegeerd. “Dat kan alleen als de regering de audit volledig ter beschikking stelt van het parlement. Enkel op die manier kunnen we hier ten gronde mee aan de slag”, aldus De Vriendt. 

Uit hetgeen al naar boven kwam uit het auditrapport van vorig jaar, blijkt dat een aantal conclusies uit 2006 onveranderd zijn gebleven. “Er zijn nog steeds sterke vermoedens van onaangepast gedrag. Een aantal essentiële beleidsaanbevelingen zijn blijkbaar 10 jaar dode letter gebleven. Duidelijke sancties voor betrokkenen en verantwoordelijken uit die tijd lijken niet te zijn genomen”, stelt De Vriendt vast. Dat parlementsleden dit rapport enkel achter gesloten deuren, zonder notities te mogen nemen, mogen inkijken, stoot De Vriendt dan ook tegen de borst: “Hoe wil je in hemelsnaam dat politici op zo’n manier ernstig hun werk kunnen doen?”

Dat minister Jambon (N-VA) het rapport slechts selectief gedeeld zou hebben met een parlementslid na een parlementaire vraag, vindt De Vriendt een gevaarlijk precedent. “Als ministers zelf beginnen knippen en plakken en selectief beslissen wat het parlement mag weten en wat niet, begeven we ons op glad ijs. Het is de taak van het parlement om de uitvoerende macht, de regering, te controleren. Kamervoorzitter Bracke (N-VA) moet hier een duidelijk standpunt innemen. Transparantie is een fundamenteel onderdeel van de democratische rechtsstaat. Ook minister Jambon kan daar niet onderuit”, vindt De Vriendt.  

(Dit persbericht werd verstuurd op 25 januari 2017)

artikel gepubliceerd op 25/01/2017 in Internationaal

Meer artikels in de rubriek Internationaal

15/06/2018
Ongezien amateurisme Vandeput leidt tot opblazen vervangingsprocedure

14/06/2018
De jihad rukt op in Mali en de overheid is het probleem. Wat kan BelgiŽ doen?

26/04/2018
Groen vraagt blijvende aandacht voor de situatie van Djalali

19/04/2018
Export naar SyriŽ: Deze regering sluit zijn ogen voor handel met schurkenstaten

12/09/2017
Vijf stappen uit de chaos van het Maximiliaanpark

17/07/2017
Asielchaos in Europa mag geen mensenlevens kosten

12/07/2017
Opinie: Dossier vervanging F-16's vertoont stilaan erg vreemde kronkels

12/07/2017
Meerderheid houdt vast aan achterkamerpolitiek bij legeraankopen (persbericht)

07/07/2017
ďMinister lekt 'geheime' legerinfoĒ

21/06/2017
Groen eist grote kuis bij militaire spionagedienst

overzicht nieuws - naar de homepagina

 Wouter De Vriendt over Mawda - Terzake 24/05/2018

webdesign PixelShape