Home

Groen eist grote kuis bij militaire spionagedienst

'Wie denkt dat met het ontslag van Eddy Testelmans alles is opgelost, onderschat de malaise bij de militaire inlichtingendienst ADIV.' Dat zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt.

Een jaar voor zijn pensioen heeft generaal Eddy Testelmans, de chef van de militaire inlichtingendienst ADIV, zijn ontslag ingediend. Er liepen al interne zaken tegen hem, maar de directe aanleiding was dat de afdeling 'counterintelligence' (contraspionage) in een brief aan minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) het vertrouwen in hem had opgezegd.

Die brief lekte uit in De Standaard en dat maakte het voor Testelmans onmogelijk verder te functioneren. 'Dat de brief gelekt is, toont dat deze mensen niet het belang van de ADIV voor ogen hebben. Ze zouden doorgaan tot mijn kop is gevallen', lichtte hij zelf zijn ontslag toe. 'Ze schrikken er zelfs niet voor terug om te dreigen gevoelige of geclassificeerde informatie over zeer gevoelige inlichtingenoperaties te delen met mensen die daarvan niet op de hoogte mogen zijn. Met hen kan ik onmogelijk nog werken op basis van vertrouwen', aldus Testelmans.

Vandeput heeft inmiddels een onderzoek gevraagd aan het Comité I, dat toezicht houdt op de inlichtingendiensten. En hij heeft zijn kabinetschef, generaal Claude Van de Voorde, aangesteld als de opvolger van Testelmans. Zijn nieuwe kabinetschef zou generaal Jean-Paul Claeys worden, die beleidsdirecteur personeel en vorming is op zijn kabinet.

Met het vertrek van Testelmans is de kous wel niet af, zegt Groen. 'De signalen die ons bereiken, schetsen een weinig fraai beeld van de werking en het management bij de ADIV. Het probleem zit erg diep. De afdelingen van de dienst worden amper of niet aangestuurd en weten niet precies wat van hen wordt verwacht. Tegelijk woedt een interne machtsstrijd met afrekeningen, overplaatsingen en favoritisme', zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. Zijn partij eist een 'grote kuis' bij de militaire inlichtingendienst.

Maar eerst en vooral wil Groen dat minister Vandeput uitleg in het parlement komt geven, want hij heeft volgens de partij alles op zijn beloop gelaten. Hij zou geen lessen hebben getrokken uit een auditrapport van het Comité I, dat in 2011 de militaire inlichtingendienst grondig doorlichtte. 'Heel wat van de problemen die nu naar boven komen, werden toen al vastgesteld', aldus De Vriendt. 'Het probleem zit niet alleen bij Testelmans. Wie denkt dat met zijn ontslag alles is opgelost, onderschat de malaise bij de militaire inlichtingendienst.'

De Vriendt vindt dat het gedaan moet zijn dat het management rechtstreeks in operaties ingrijpt en daardoor complexe operaties in het buitenland in gevaar brengt. Testelmans zou dat volgens hem gedaan hebben. Daarnaast moet eindelijk werk worden gemaakt van een databeheersysteem. 'Ongelofelijk, maar waar: zo'n geïntegreerd databeheersysteem bestaat niet bij de ADIV', aldus De Vriendt.

Maar bovenal moet een einde worden gemaakt aan de ruzies en afrekeningen. 'Die verzieken de sfeer. Er zouden klachten zijn ingediend bij de Dienst Klachtenmanagement van Defensie. Ook bij de DJMM - de gerechtelijke politie in het militaire milieu - zou een onderzoek lopen.'

(Dit artikel van Wim Van De Velden verscheen op 21 juni 2017 in De Tijd)

artikel gepubliceerd op 21/06/2017 in Internationaal

Meer artikels in de rubriek Internationaal

15/06/2018
Ongezien amateurisme Vandeput leidt tot opblazen vervangingsprocedure

14/06/2018
De jihad rukt op in Mali en de overheid is het probleem. Wat kan BelgiŽ doen?

26/04/2018
Groen vraagt blijvende aandacht voor de situatie van Djalali

19/04/2018
Export naar SyriŽ: Deze regering sluit zijn ogen voor handel met schurkenstaten

12/09/2017
Vijf stappen uit de chaos van het Maximiliaanpark

17/07/2017
Asielchaos in Europa mag geen mensenlevens kosten

12/07/2017
Opinie: Dossier vervanging F-16's vertoont stilaan erg vreemde kronkels

12/07/2017
Meerderheid houdt vast aan achterkamerpolitiek bij legeraankopen (persbericht)

07/07/2017
ďMinister lekt 'geheime' legerinfoĒ

13/06/2017
FinanciŽle waakhond vreest magere 'opbrengsten' opvolger F-16

overzicht nieuws - naar de homepagina

 Wouter De Vriendt over Mawda - Terzake 24/05/2018

webdesign PixelShape