Home

Meerderheid houdt vast aan achterkamerpolitiek bij legeraankopen (persbericht)

Vandaag werd het fel besproken wetsvoorstel van Groen en Ecolo om een transparantieregister bij legeraankopen in te voeren, weggestemd door de meerderheid. Lobbywerk in België is een blinde vlek. In tegenstelling tot in het Europees Parlement of in de VS, is er geen enkele vorm van regulering voorzien. Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen): “Gelet op de Agusta-schandalen uit het verleden en het feit dat het hier om wapens gaat, is meer transparantie nodig. Vandaag is er een brede oproep van de publieke opinie om meer ethiek in de politiek. De neen-stem van de meerderheid is bijzonder ontgoochelend en een teken van oude politieke cultuur. Het is een erg logische vraag om de voetafdruk van grote militaire aankopen bloot te leggen, maar de traditionele partijen houden dit potje liever gedekt.”

Lobbywerk is niet verkeerd. Dat besluitvormers benaderd worden door organisaties die hun belangen verdedigen, van wapenbedrijven tot NGO’s, is normaal. Alleen is er nood aan regulering. Dat wordt ook benadrukt door de lobbysector zelf. Bedoeling van het wetsvoorstel is om lobbyisten te verplichten zich te registreren en om een transparantieregister op te richten waarin melding wordt gemaakt van het contact tussen de lobbyist en een besluitvormer, met vermelding van het aankoopdossier. “Laten we ook niet vergeten dat het hier om wapens gaat en de defensie-industrie niet onbesproken is”, benadrukt Wouter De Vriendt. “Naar aanleiding van de hoorzittingen rond dit wetsvoorstel, heeft Ecolo-Groen in een reeks amendementen sterk rekening gehouden met de suggesties van de lobbyisten zelf en de collega’s uit de meerderheid. Wij hebben blijk gegeven van een open geest.”
 
Ook in de commissie Politieke Vernieuwing worden er inzake lobbywerk weinig stappen vooruit gezet. Het enige wat voorligt, is een voorstel waarbij lobbyisten in het parlement zich moeten registreren. Dit voorstel blijft dus beperkt tot parlementsleden, die niet de belangrijkste besluitvormers in aankoopdossiers zijn, zonder dat er melding moet worden gemaakt van het aankoopdossier waarover gelobbyd wordt. Het spinnenweb van een legeraankoop blootleggen, zal met dat voorstel niet mogelijk zijn.

artikel gepubliceerd op 12/07/2017 in Internationaal

Meer artikels in de rubriek Internationaal

15/06/2018
Ongezien amateurisme Vandeput leidt tot opblazen vervangingsprocedure

14/06/2018
De jihad rukt op in Mali en de overheid is het probleem. Wat kan BelgiŽ doen?

26/04/2018
Groen vraagt blijvende aandacht voor de situatie van Djalali

19/04/2018
Export naar SyriŽ: Deze regering sluit zijn ogen voor handel met schurkenstaten

12/09/2017
Vijf stappen uit de chaos van het Maximiliaanpark

17/07/2017
Asielchaos in Europa mag geen mensenlevens kosten

12/07/2017
Opinie: Dossier vervanging F-16's vertoont stilaan erg vreemde kronkels

07/07/2017
ďMinister lekt 'geheime' legerinfoĒ

21/06/2017
Groen eist grote kuis bij militaire spionagedienst

13/06/2017
FinanciŽle waakhond vreest magere 'opbrengsten' opvolger F-16

overzicht nieuws - naar de homepagina

 Wouter De Vriendt over Mawda - Terzake 24/05/2018

webdesign PixelShape