Home

Terminator moet fictie blijven

De Kamer bespreekt een resolutie om een verbod te eisen op killer robots, volledig autonome wapens, die zelfstandig ingezet worden en beslissingen kunnen nemen over leven of dood.

Niet dat er al dergelijke wapensystemen bestaan die het scenario van Robocop of The Terminator doen verbleken, maar de nodige technologie bestaat al wel, en er wordt geëxperimenteerd met systemen die in de foute richting gaan, ook al zien ze er niet uit als Arnold Schwarzenegger.

Het Amerikaanse C-RAM raketafweersysteem beslist volledig zelf of het in actie komt of niet. Er bestaan prototypes van drones die volledig autonoom kunnen opstijgen, landen en onderweg navigeren. En de Hanwha Techwin SGR-A1 robot, opgesteld tussen Noord- en Zuid-Korea vereist voorlopig nog een menselijk interventie om te vuren, maar heeft ook een automatische stand.

Eind 2016 beslisten de landen die zijn aangesloten bij de Conventie over Conventionele Wapens om zich dit jaar te buigen over een wereldwijd verbod. En nu hebben ook Groen en Ecolo in het parlement een resolutie ingediend die een verbod eist. De resolutie wordt vandaag besproken in de kamercommissie Defensie.

‘Een machine beslist op basis van algoritmes, zonder empathie of menselijkheid’, zegt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen). ‘We mogen de beslissing over leven en dood nooit overlaten aan een robot. Dat is meer dan één brug te ver.’

Er zijn precedenten van een preventief verbod. Verblindende laserwapens zijn bijvoorbeeld internationaal verboden voor ze op het slagveld zijn ingezet. Het Europees Parlement en het parlement van IJsland hebben eerder al resoluties tegen killer robots goedgekeurd.

(Dit artikel verscheen op 8 maart 2017 op de website van De Standaard)

artikel gepubliceerd op 08/03/2017 in Internationaal

Meer artikels in de rubriek Internationaal

15/06/2018
Ongezien amateurisme Vandeput leidt tot opblazen vervangingsprocedure

14/06/2018
De jihad rukt op in Mali en de overheid is het probleem. Wat kan BelgiŽ doen?

26/04/2018
Groen vraagt blijvende aandacht voor de situatie van Djalali

19/04/2018
Export naar SyriŽ: Deze regering sluit zijn ogen voor handel met schurkenstaten

12/09/2017
Vijf stappen uit de chaos van het Maximiliaanpark

17/07/2017
Asielchaos in Europa mag geen mensenlevens kosten

12/07/2017
Opinie: Dossier vervanging F-16's vertoont stilaan erg vreemde kronkels

12/07/2017
Meerderheid houdt vast aan achterkamerpolitiek bij legeraankopen (persbericht)

07/07/2017
ďMinister lekt 'geheime' legerinfoĒ

21/06/2017
Groen eist grote kuis bij militaire spionagedienst

overzicht nieuws - naar de homepagina

 Wouter De Vriendt over Mawda - Terzake 24/05/2018

webdesign PixelShape