Home

"Waar haalt de regering het lef?"

De Vriendt: “Waar haalt de regering het lef?"

Oppositiepartij Groen is niet te spreken over het voorstel van premier Charles Michel om in de zaak van het Syrische gezin een humanitair visum aan te vragen voor Libanon. Kamerlid Wouter De Vriendt noemt het voorstel “brutaal en schaamteloos”.

Premier Charles Michel stelde maandagavond voor dat het Syrische gezin uit Aleppo dat naar België wil komen een humanitair visum aanvraagt voor Libanon. Mieke Van den Broeck, de advocate van het Syrische gezin, heeft het voorstel al afgewezen.

“Opgeruimd staat netjes, lijkt het wel”, klaagt Groen-kamerlid Wouter De Vriendt. “En het probleem wordt daarmee afgeschoven op een land dat al kreunt onder 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen op een bevolking van ongeveer 4,5 miljoen. Ter vergelijking: Europa vangt ongeveer een miljoen Syriërs op, op een bevolking van 500 miljoen. België heeft dit jaar iets meer dan 6.700 Syrische vluchtelingen erkend.”

De Vriendt haalt verschillende redenen aan waarom Libanon volgens hem geen goede optie is voor het betrokken gezin: “De leefomstandigheden voor Syriërs in Libanon zijn barslecht, slechter nog dan in Turkije. Er zijn geen VN-vluchtelingenkampen met minimum kwaliteitsnormen. Enkel geïmproviseerde tentenkampen voor zij die geen logement kunnen huren. Syriërs raken amper aan werk, hebben moeilijk toegang tot gezondheidszorg en hebben geen beschermd statuut aangezien Libanon geen partij is bij de Vluchtelingenconventie. Libanon verlengt ook hoe langer hoe minder verblijfsvergunningen, waardoor nu meer en meer Syriërs in de illegaliteit verzeilen”.

“Dit is voorstel is niet ingegeven door bekommernis voor de situatie van het gezin, maar door zelf in België ‘minder, minder, minder’ oorlogsvluchtelingen op te vangen”, besluit De Vriendt ferm.

(Dit artikel verscheen op 13 december 2016 op de site van Het Nieuwsblad).

artikel gepubliceerd op 13/12/2016 in Internationaal

Meer artikels in de rubriek Internationaal

19/05/2017
Opinie: Asielprocedure en opvang op maat voor holebiís en transgenders op de vlucht

27/04/2017
Van vader tot vader: open brief aan Theo Francken

23/04/2017
Interview: "De bullebakken moeten eruit"

05/04/2017
Interview: "Maak van het Parlement geen schoothond"

26/03/2017
Wapenembargo Saudi-ArabiŽ: ook Vlaamse export moet verboden worden

25/03/2017
Opinie: Happy Birthday to EU

08/03/2017
Terminator moet fictie blijven

08/03/2017
Commissie legeraankopen zet achter gesloten deuren licht op groen voor lastenboek

02/03/2017
Groen bedankt vriendelijk voor omstreden fles IsraŽlische wijn

07/02/2017
Opinie: 'Zal Charles Michel een van de vele checkpoints bezoeken die het leven van Palestijnen bemoeilijken?'

overzicht nieuws - naar de homepagina

 Kamerdebat over de weigering van staatssecretaris Theo Franken om een Syrisch gezin een humanitair visum toe te kennen - 09/12/2016

webdesign PixelShape