Home

Defensie: sluiting Medische Eenheid Lombardsijde nakend?

De commandant van de Medische Component stelt aan de Chef Defensie voor om de Medische Eenheid 1EMI te sluiten en het personeel te laten muteren vanaf midden 2017. Dat blijkt uit een interne nota van 28 oktober 2010 waar Groen de hand op kon leggen, gericht aan DirGen HR a.i. en ACOS Ops&Trg (bijlage hier downloaden).

De eenheid 1EMI bestaat uit ongeveer 230 personeelsleden, verspreid in Lombardsijde (180), Zeebrugge (40), Koksijde en Poelkapelle. “Dit voorstel veroorzaakt onrust bij de militairen en hun families. Militairen zijn ook maar mensen en ze zijn het moe. Terecht. Het zou de zoveelste herstructurering zijn waarbij West-Vlaanderen in de klappen deelt en is voor Groen onaanvaardbaar. Ook de manier waarop getuigt van weinig respect voor de militairen”, zegt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen).

Na sluiting is de dichtstbijzijnde medische eenheid deze in Peutie, op 130 km afstand. "De sluiting van 1EMI is een zoveelste platte besparingsoefening en slecht nieuws voor de performantie van de medische component binnen Defensie. Laten we ook niet vergeten dat de 1EMI ondersteuning levert aan de Search and Rescue in Koksijde en de marinebasis in Zeebrugge”, zegt De Vriendt.

West-Vlaanderen heeft een enorme troef en dat is de marine. “We zouden kunnen vertrekken vanuit de mariene component langs de kust en in de provincie, om van daaruit een sterke aanwezigheid van Defensie op te bouwen”, vindt De Vriendt. "De realiteit is jammer genoeg anders: onze provincie wordt binnen de regering en binnen Defensie veel te weinig verdedigd. Nochtans is verankering en een billijke spreiding van Defensie over gans België nodig. Hoe kunnen we anders een aantrekkelijke werkgever zijn voor jongeren en nieuwe mensen?”

Wouter De Vriendt zal de kwestie in Brussel op tafel leggen en Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) zo snel mogelijk interpelleren. We zullen ons verzetten tegen de sluiting en vragen met aandrang om de militairen correct te informeren en niet langer in het ongewisse te laten over wat dreigt te gebeuren.

Focus TV maakte hier op 6 december een reportage over.

artikel gepubliceerd op 07/12/2016 in Internationaal

Meer artikels in de rubriek Internationaal

15/06/2018
Ongezien amateurisme Vandeput leidt tot opblazen vervangingsprocedure

14/06/2018
De jihad rukt op in Mali en de overheid is het probleem. Wat kan BelgiŽ doen?

26/04/2018
Groen vraagt blijvende aandacht voor de situatie van Djalali

19/04/2018
Export naar SyriŽ: Deze regering sluit zijn ogen voor handel met schurkenstaten

12/09/2017
Vijf stappen uit de chaos van het Maximiliaanpark

17/07/2017
Asielchaos in Europa mag geen mensenlevens kosten

12/07/2017
Opinie: Dossier vervanging F-16's vertoont stilaan erg vreemde kronkels

12/07/2017
Meerderheid houdt vast aan achterkamerpolitiek bij legeraankopen (persbericht)

07/07/2017
ďMinister lekt 'geheime' legerinfoĒ

21/06/2017
Groen eist grote kuis bij militaire spionagedienst

overzicht nieuws - naar de homepagina

 Wouter De Vriendt over Mawda - Terzake 24/05/2018

webdesign PixelShape