Home

Krachtig signaal aan IsraŽl dankzij resolutie met steun van Ecolo-Groen

Vandaag keurt de Kamer een resolutie goed waarin de regering gevraagd wordt een krachtiger beleid rond Israël-Palestina te ontwikkelen. Twee amendementen van Ecolo-Groen zijn daarbij cruciaal voor een fors signaal richting Israël. “Het federaal parlement roept Israël op de bouw van nederzettingen onmiddellijk te stoppen, en maakt gerichte sancties mogelijk. Ook rond onze vraag naar een schadevergoeding voor vernietigde Palestijnse infrastructuur die werd opgebouwd met ontwikkelingsgeld uit België is er vooruitgang. Dit is een duidelijk signaal richting Israël”, vindt kamerlid Wouter De Vriendt (Groen).
 
Voor het eerst werd de oppositie actief betrokken en werden heel wat amendementen aanvaard. Op de valreep werden twee cruciale amendementen van Ecolo-Groen mee door de meerderheid ingediend, waardoor de groene fractie de tekst steunt. Het federale parlement roept op om de bouw van nederzettingen te beëindigen, inclusief gerichte sancties tegen het nederzettingenbeleid. Het is een duidelijk statement voor de tweestatenoplossing, met inbegrip van de grenzen van 1967. Tot slot wordt een nieuw diplomatiek initiatief gelanceerd, waarbij België vanaf nu in overleg met andere Europese landen de vraag tot schadevergoeding aan Israël zal stellen. “De resolutie is en blijft een compromis, maar een belangrijke stap in de juiste richting”, aldus De Vriendt. “Wij hopen dat ook de andere fracties de tekst uiteindelijk zullen goedkeuren. Hoe groter het draagvlak van de resolutie, hoe zwaarder ze weegt.”
 
Ecolo-Groen wilde een nog forsere resolutie, maar is toch tevreden met de belangrijke stappen die met deze tekst worden gezet. “Met Ecolo-Groen zijn we voor de erkenning van een onafhankelijke Palestijnse staat en voor een verbod op import van producten uit de illegale Israëlische nederzettingen. Maar de huidige tekst sluit dit niet uit. De resolutie zet de regering aan tot extra beleidsmaatregelen. De ervaring leert ons dat breed gedragen standpunten en diplomatieke initiatieven van Europese lidstaten gehoord worden op het terrein. Dit zal aankomen op de plaatsen waar het moet aankomen. Ecolo-Groen zal alert waken over de naleving van de resolutie”, besluit De Vriendt.

artikel gepubliceerd op 24/11/2016 in Internationaal

Meer artikels in de rubriek Internationaal

19/05/2017
Opinie: Asielprocedure en opvang op maat voor holebiís en transgenders op de vlucht

27/04/2017
Van vader tot vader: open brief aan Theo Francken

23/04/2017
Interview: "De bullebakken moeten eruit"

05/04/2017
Interview: "Maak van het Parlement geen schoothond"

26/03/2017
Wapenembargo Saudi-ArabiŽ: ook Vlaamse export moet verboden worden

25/03/2017
Opinie: Happy Birthday to EU

08/03/2017
Terminator moet fictie blijven

08/03/2017
Commissie legeraankopen zet achter gesloten deuren licht op groen voor lastenboek

02/03/2017
Groen bedankt vriendelijk voor omstreden fles IsraŽlische wijn

07/02/2017
Opinie: 'Zal Charles Michel een van de vele checkpoints bezoeken die het leven van Palestijnen bemoeilijken?'

overzicht nieuws - naar de homepagina

 Kamerdebat over de weigering van staatssecretaris Theo Franken om een Syrisch gezin een humanitair visum toe te kennen - 09/12/2016

webdesign PixelShape