Home

Met welk been stapt Theo Francken 's morgens uit bed?

Dit weekend was het alweer raak. Via twitter verweet Theo Francken (N-VA) aan Vluchtelingenwerk Vlaanderen dat hun strijd leidt tot “de ondergang” of “een burgeroorlog”.  Vluchtelingenwerk is een officiële partner van de overheid die meer dan 500 asielzoekers opvang biedt, vluchtelingen helpt integreren en het brede publiek sensibiliseert.

De uithaal van Theo Francken illustreert de tunnelvisie waar het asielbeleid in gevangen zit. Het gaat al lang niet meer om bescherming bieden aan de meest kwetsbaren. Het gaat om een ideeënstrijd en om electorale winst of verlies, waarbij politici speculeren op de angst van mensen. En de oorlogsvluchteling zelf? Die is een pion op het schaakbord, niet meer dan dat.

 

N-VA is hard voor de meest kwetsbaren en doet inzake opvang van vluchtelingen enkel het hoogstnodige. Het is vooral afschrikking wat de klok slaat. Met amper verholen enthousiasme wordt een push-back-deal met Turkije verdedigd, waar Syrische vluchtelingen amper rechten hebben en zelfs het risico lopen om terug naar Syrië te worden gestuurd. Slechts 1 op 3 van de beloofde hervestigingen van mensen uit vluchtelingenkampen wordt uitgevoerd. Hoe zo, de regering heeft de asielcrisis onder controle?

Is het asielbeleid een succes als we bescherming bieden aan mensen die het verdienen? Of als we zo veel mogelijk vluchtelingen buiten houden? Met welk doel stapt Theo Francken ’s morgens uit zijn bed? Begrijp ons niet verkeerd. Van open grenzen kan geen sprake zijn en ook wij zijn voorstander van een terugkeerbeleid voor wie geen recht op asiel heeft. Vrijwillig als het kan, gedwongen als het moet. Maar het evenwicht is compleet zoek. Mensen zijn bang en onzeker. Dat is begrijpelijk. Maar hebben we dan een boodschap aan politici die de angst nog meer aanwakkeren door te spreken over burgeroorlogen of de ondergang? Allerminst. We hebben nood aan genuanceerde politici die zoeken naar oplossingen. Steden zoals Mechelen bewijzen dat het kan.

Een staatssecretaris moet warmte bepleiten, realisme tonen en het middenveld respecteren. Bij impulsieve uitschuivers heeft niemand baat. Of zoals Hilary tegen Trump zei: “A man who could be provoked with a tweet should not have his finger anywhere near the button.

 

(Deze opiniebijdrage verscheen op 11 oktober 2016 in De Standaard)

artikel gepubliceerd op 11/10/2016 in Sociaal

Meer artikels in de rubriek Sociaal

08/03/2018
‘Definitie zware beroepen benadeelt vrouwen’

10/10/2016
Schande van Calais moet ook Belgische regering beroeren

23/09/2016
Loon inruilen voor onzeker pensioenfonds is slecht idee

08/02/2016
Dienstplicht zal voor elk pensioen gelijk meetellen

28/01/2016
Wanneer wordt Bacquelaine minister van alle gepensioneerden?

19/06/2015
Regering wil wetsontwerp langer werken door parlement jagen

05/06/2015
Pensioenhervorming: Regering duwt beslissing door, en laat details aan sociaal overleg

28/04/2015
Parlement moet cherry picking pensioenhervorming halt toe roepen

17/03/2015
Het aanvullend pensioen mag de ongelijkheid niet vergroten

26/02/2015
Reddingsboei op de wilde beursgolven

overzicht nieuws - naar de homepagina

 Wouter De Vriendt over Mawda - Terzake 24/05/2018

webdesign PixelShape