Home

Schande van Calais moet ook Belgische regering beroeren

In het vluchtelingenkamp van Calais zitten duizenden mensen opeengepakt. Vele daarvan zijn onbegeleide minderjarigen, kwetsbare slachtoffers van uitbuiting en geweld. Binnenkort wordt het kamp ontruimd, zonder een waardige alternatieve opvang. “Dat de Franse overheid dit laat betijen, is onmenselijk en een smet op de waarden van de Franse Revolutie ‘vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid’, zeggen Europees Parlementslid Bart Staes en Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen). “De Belgische regering kan meer doen dan toekijken vanop de zijlijn.”
 
Wouter De Vriendt bezocht eerder het vluchtelingenkamp in Duinkerke. “Het grote probleem in dergelijke kampen is de afwezigheid van elke overheidsinstantie”, benadrukken De Vriendt en Staes. “Hulpverlening hangt er af van vrijwilligers. En de vluchtelingen krijgen geen correcte informatie om asiel aan te vragen. Op die manier krijgen mensensmokkelaars en malafide figuren vrij spel. De anarchie wordt met andere woorden bewust in stand gehouden, terwijl het anders zou kunnen.” Naar verluidt zouden veel minderjarigen in het kamp recht hebben op gezinshereniging met familieleden in Groot-Brittannië. “Hoe is het mogelijk dat daar geen werk van wordt gemaakt? Ook de Britten laten de procedures maar aanslepen. Kinderen worden aan hun lot overgelaten en vallen zo ten prooi aan geweld en seksuele uitbuiting. In dat opzicht is de oorverdovende stilte in buurland België opvallend.”
 
Groen vraagt aan premier Charles Michel om Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk aan te zetten tot een menselijkere houding. Indien Frankrijk het kamp ontruimt, moet België klaarstaan met hulpverlening en mee asielprocedures opstarten. Daarbij geldt het principe dat iedereen menswaardig wordt opgevangen en recht heeft op een eerlijke asielprocedure. “Wie vlucht voor geweld, vervolging of oorlog krijgt bescherming. Het spreekt vanzelf dat alle Europese landen, niet in het minst Frankrijk, daarbij hun deel moeten doen. Andere vluchtelingen moeten voorbereid worden op terugkeer naar het land van herkomst”, besluiten De Vriendt en Staes.

artikel gepubliceerd op 10/10/2016 in Sociaal

Meer artikels in de rubriek Sociaal

08/03/2018
‘Definitie zware beroepen benadeelt vrouwen’

11/10/2016
Met welk been stapt Theo Francken 's morgens uit bed?

23/09/2016
Loon inruilen voor onzeker pensioenfonds is slecht idee

08/02/2016
Dienstplicht zal voor elk pensioen gelijk meetellen

28/01/2016
Wanneer wordt Bacquelaine minister van alle gepensioneerden?

19/06/2015
Regering wil wetsontwerp langer werken door parlement jagen

05/06/2015
Pensioenhervorming: Regering duwt beslissing door, en laat details aan sociaal overleg

28/04/2015
Parlement moet cherry picking pensioenhervorming halt toe roepen

17/03/2015
Het aanvullend pensioen mag de ongelijkheid niet vergroten

26/02/2015
Reddingsboei op de wilde beursgolven

overzicht nieuws - naar de homepagina

 Wouter De Vriendt over Mawda - Terzake 24/05/2018

webdesign PixelShape