Home

Loon inruilen voor onzeker pensioenfonds is slecht idee

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) zegt vandaag dat hij salarisverhogingen wil omzetten in bedrijfspensioenen. Deze aanvullende pensioenen hangen echter af van de prestaties van de financiële markten. Loon waar mensen recht op hebben afromen naar onzekere aanvullende pensioenen, is voor Ecolo-Groen geen menselijk beleid. “De regering heeft de verantwoordelijkheid om te zorgen voor gegarandeerde fatsoenlijke pensioenen, in plaats van in de kaart te spelen van de bedrijfspensioenen”, zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt.

De bevolking werd al getroffen door een loonstop en een indexsprong. Van de minimale loonmarge die er nog is, wil de minister nu een deel afnemen en in een onzeker fonds stoppen.

De Vriendt: “Het wettelijk pensioen is een vangnet voor alle burgers, ook diegene zonder aanvullend bedrijfspensioen. Aanvullende pensioenen moeten aanvullend blijven. De regering blijkt blind voor de financiële risico’s verbonden aan de pensioenfondsen, zeker in tijden van lage rente. Ze kunnen dus in geen geval de kern zijn van een solidariteitspolitiek die naam waardig.”

Het voorstel van Bacquelaine komt neer op een verzwakking van het wettelijk pensioen. “Met de huidige besparingsregering is elke loonsverhoging welkom. Zuurverdiende centen horen op het loonbriefje, niet in een onzeker pensioenfonds. De minister zou moeten vechten voor een stevige financiering van het wettelijk pensioen. In plaats daarvan gedraagt hij zich als een handelsvertegenwoordiger van pensioenfondsen”, besluit De Vriendt. 

artikel gepubliceerd op 23/09/2016 in Sociaal

Meer artikels in de rubriek Sociaal

08/03/2018
‘Definitie zware beroepen benadeelt vrouwen’

11/10/2016
Met welk been stapt Theo Francken 's morgens uit bed?

10/10/2016
Schande van Calais moet ook Belgische regering beroeren

08/02/2016
Dienstplicht zal voor elk pensioen gelijk meetellen

28/01/2016
Wanneer wordt Bacquelaine minister van alle gepensioneerden?

19/06/2015
Regering wil wetsontwerp langer werken door parlement jagen

05/06/2015
Pensioenhervorming: Regering duwt beslissing door, en laat details aan sociaal overleg

28/04/2015
Parlement moet cherry picking pensioenhervorming halt toe roepen

17/03/2015
Het aanvullend pensioen mag de ongelijkheid niet vergroten

26/02/2015
Reddingsboei op de wilde beursgolven

overzicht nieuws - naar de homepagina

 Wouter De Vriendt over Mawda - Terzake 24/05/2018

webdesign PixelShape