Home

Leger loopt langzaam leeg

Veel nieuwe militairen haken binnen de drie jaar ontgoocheld af. ‘Een job bij Defensie is nu eenmaal geen actiefilm.’

BRUSSEL Binnen de drie jaar verlaat een op de drie (32 procent) nieuwe militairen het leger weer. In 2008 en 2011 waren er pieken tot boven de 40 procent. In hun ‘exitgesprekken’ (zie inzet) wordt ontgoocheling over de jobinhoud het vaakst opgegeven als reden. Maar ook de carrièremogelijkheden en een slecht contact met oversten of collega’s staan jaar na jaar mee bovenaan.

In de landcomponent liggen de cijfers veruit het hoogst, in sommige jaren haakte bijna de helft van de nieuwe rekruten binnen de drie jaar af. In de luchtcomponent valt de ‘attritie’ het best mee en gaat het om een kwart tot een vijfde. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) op een schriftelijke vraag van Wouter De Vriendt (Groen).

Een pak geld

’Defensie heeft het altijd over het verhogen van het budget, maar de vroegtijdige uitval van één op de drie militairen is een pak geld dat verloren gaat. We kunnen en moeten veel efficiënter met de middelen omspringen’, zegt De Vriendt. Hij noemt de uitval ‘verbijsterend’.

Door de besparingen staan de aanwervingen bovendien op een laag pitje. ‘In dit tempo en in combinatie met de vele pensioenen blijft er binnenkort geen leger van 27.000 militairen meer over. Er moet meer aangeworven worden en de uitval moet omlaag.’

Er zit iets structureel scheef, meent De Vriendt. ‘De verwachtingen van Defensie en van de rekruten lopen erg vaak uiteen. Het personeelslid zelf is dus niet tevreden over zijn tijd in het leger en moet op zoek naar een andere job. En Defensie heeft voor niets geïnvesteerd in de opleiding van een militair die alweer weg is.’

Geen actiefilm

’Defensie zet zwaar in op spectaculaire rekruteringcampagnes, maar in hoeverre sluiten die aan bij de dagelijkse realiteit in de kazerne?’, vraagt De Vriendt zich af. ‘Een job bij Defensie is geen actiefilm. De werkelijkheid is niet altijd even spannend: er zijn pieken en dalen. We mogen kandidaten niets anders wijsmaken.’

En er gaat nog wel meer mis, hekelt De Vriendt. Dat er nog altijd maar één vrouw wordt aangenomen voor elke twaalf mannen, is een enorm onevenwicht.

Waarom?

Bij elke kandidaat-militair die vroegtijdig afhaakt, wordt gepeild naar de redenen. Verkeerde verwachtingen over de jobinhoud staan met stip bovenaan. Het gaat dan over mensen die de job fysiek of mentaal te zwaar vinden, een probleem hebben met in tenten slapen of wapens dragen, of die geen buitenlandse zendingen willen doen. Maar soms geldt ook het omgekeerde. Sommigen vinden de job niet zwaar genoeg, te vervelend en te repetitief. Een op de tien vertrekkers is door het leger zelf aan de deur gezet. 

(dit artikel van Peter De Lobel verscheen oorspronkelijk in De Standaard van 20 september 2016 op p. 19)

artikel gepubliceerd op 20/09/2016 in Internationaal

Meer artikels in de rubriek Internationaal

15/06/2018
Ongezien amateurisme Vandeput leidt tot opblazen vervangingsprocedure

14/06/2018
De jihad rukt op in Mali en de overheid is het probleem. Wat kan BelgiŽ doen?

26/04/2018
Groen vraagt blijvende aandacht voor de situatie van Djalali

19/04/2018
Export naar SyriŽ: Deze regering sluit zijn ogen voor handel met schurkenstaten

12/09/2017
Vijf stappen uit de chaos van het Maximiliaanpark

17/07/2017
Asielchaos in Europa mag geen mensenlevens kosten

12/07/2017
Opinie: Dossier vervanging F-16's vertoont stilaan erg vreemde kronkels

12/07/2017
Meerderheid houdt vast aan achterkamerpolitiek bij legeraankopen (persbericht)

07/07/2017
ďMinister lekt 'geheime' legerinfoĒ

21/06/2017
Groen eist grote kuis bij militaire spionagedienst

overzicht nieuws - naar de homepagina

 Wouter De Vriendt over Mawda - Terzake 24/05/2018

webdesign PixelShape