Home

Minister Vandeput leeft boven zijn stand met zijn fantoomplan

Ecolo-Groen hekelt het gebrek aan duidelijkheid en het gebrek aan keuzes in het strategisch plan defensie dat nu voorligt. De nota lijkt haastwerk en vooral een halfslachtige poging om niet op de NAVO-top in Warschau met de billen bloot te staan. “De aankoop van 34 vliegtuigen is puur prestige, niet rationeel en budgettair te hoog gegrepen voor een land als België. Met een bedrag van 3,4 miljard voor jachtvliegtuigen leeft Minister Vandeput duidelijk boven zijn stand.

De Vriendt vraagt zich ook af wat de status van dit plan nu is. “Toen ik de minister gisteren in het parlement ondervroeg, was er nog geen strategisch plan. Enkele uren later werd een nota gelekt. Is er nu een plan goedgekeurd door de regering, ja of nee? Al twee jaar lang wacht het leger op duidelijkheid en het enige wat ze krijgen is een fantoomplan.”

Uit het strategisch plan dat nu voor ligt blijkt dat Minister Vandeput geen echte keuzes durft te maken. “We blijven een land met een klein leger dat een beetje van alles moet doen. Bovenaan het boodschappenlijstje staan de jachtvliegtuigen”, hekelt De Vriendt. De aankoop van 34 jachtvliegtuigen, een investering van minstens 3,4 miljard, noemt De Vriendt irrationeel en budgettair te hoog gegrepen. “We willen kost wat kost mee gaan bombarderen in zware conflicten. Die grootheidswaanzin is onbegrijpelijk in budgettair krappe tijden.”

De Vriendt ziet nochtans alternatieven: “We moeten durven schrappen in wat we nu doen, en kiezen voor specialisatie met topkwaliteit. Zo kunnen we pas echt een echte meerwaarde leveren binnen de Europese defensie. We denken daarbij in de eerste plaats aan de marine, de Special Forces, ontmijning en transportvliegtuigen. Echte specialisatie wordt nu onmogelijk gemaakt door de enorme investering in jachtvliegtuigen”, aldus De Vriendt.

 

artikel gepubliceerd op 30/06/2016 in Varia

Meer artikels in de rubriek Varia

30/03/2017
Breekt regering-Michel belofte op kap van kwetsbare gepensioneerden?

27/05/2015
Onenigheid burgemeesterswissel: Groen vraagt extra bijeenkomst gemeenteraad

10/03/2015
Beste Marc Coucke, verknal de laatste stukjes kust niet met een tweede Atlantik Wall

15/09/2014
Elke Van den Brandt kandidaat-voorzitter met Wouter De Vriendt als ondervoorzitter

26/05/2014
Groen boekt zetelwinst in alle parlementen

20/05/2014
Groen West-Vlaanderen zet kiezer centraal met slotcampagne ‘Aan u het woord’.

12/05/2014
Groen zorgt voor meer jobs door modernisering en verduurzaming economie èn rechtvaardige belastingen

25/04/2014
Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte

11/04/2014
Groen trapt in Oostende West-Vlaamse campagne af met nationale energietour

31/03/2014
Vijf Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen

overzicht nieuws - naar de homepagina

 Wouter De Vriendt over Mawda - Terzake 24/05/2018

webdesign PixelShape