Home

'BelgiŽ is minst transparant over Irak en SyriŽ'

Groen eist meer klaarheid over wat de Belgische F-16's vanaf 1 juli zullen doen boven Syrië en Irak. 'Het publiek heeft recht op informatie over de impact van onze bombardementen', zegt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen).

Het gaat volgens de groenen niet op dat de veiligheid van de Belgische troepen deinformatieverstrekking aan het publiek in deweg staat. Andere landen die deelnemen aande operatie Desert Falcon, zijn opener in hun communicatie over de missie. De Vriendt vindt het niet kunnen dat er nog maar twee keer publiek gerapporteerd is over het eerste deel van de missie, tussen oktober 2014 en juni 2015. 'Er wordt misbruik gemaakt van het argument dat geheimhouding nodig is voor deveiligheid van onze militairen, om werkelijk alles in de coulissen te houden. Zo wordt publieke controle op een militaire operatie onmogelijk en voor een democratie is dat problematisch', zegt hij.

Defensie heeft niet de gewoonte informatie te geven over precieze doelwitten en acties. Toen toenmalig minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V), op dat moment van lopende zaken, dat één keer wel deed, kreeg hij zowat de hele legerstaf over zich heen (DS 7 oktober 2014). 'Omwille van zijn eigen profilering brengt hij mogelijk militairen in gevaar. Dit is politiek, wij moeten denken aan de veiligheid van onze mensen', klonk het scherp.

Toch is het net dat soort informatie waarnaar Groen solliciteert. De partij schermt met een rapport van Airwars.org, een collectief van (ex-)journalisten dat bijhoudt hoeveel en waarde coalitie bombardeert, en ook probeert het aantal burgerslachtoffers te tellen. Volgens hen is de herneming van de Belgische missie het uitgelezen moment om meer inzage in die gegevens te eisen. Canada en het Verenigd Koninkrijk zijn het meest transparant.

Achter gesloten deuren

Op het kabinet-Vandeput is te horen dat er geen plannen zijn om de communicatie over demilitaire inzet aan te passen. 'Wij volgen daarin het advies van de legertop', zegt Vandeputs woordvoerder. 'In het parlement geven we wel alle informatie, ook aan meneer De Vriendt, maar dan in een commissie achter gesloten deuren.'

Op een perspunt in juli vorig jaar legde generaal-majoor Fred Vansina, de commandant van de luchtcomponent, uit dat er bij 163 Belgische luchtaanvallen geen enkel burgerslachtoffer gevallen was. 'Bij de onderzochte incidenten zijn inderdaad geen meldingen van Belgische toestellen', zegt Airwars, 'maar toch hebben Iraakse en Syrische burgers nu geen manier om te weten te komen of ze getroffen zijn door een Belgische luchtaanval.'

(Dit artikel van (lob) verscheen op 25/5/2015 in De Standaard)

artikel gepubliceerd op 25/05/2016 in Internationaal

Meer artikels in de rubriek Internationaal

19/04/2018
Export naar SyriŽ: Deze regering sluit zijn ogen voor handel met schurkenstaten

12/09/2017
Vijf stappen uit de chaos van het Maximiliaanpark

17/07/2017
Asielchaos in Europa mag geen mensenlevens kosten

12/07/2017
Opinie: Dossier vervanging F-16's vertoont stilaan erg vreemde kronkels

12/07/2017
Meerderheid houdt vast aan achterkamerpolitiek bij legeraankopen (persbericht)

07/07/2017
ďMinister lekt 'geheime' legerinfoĒ

21/06/2017
Groen eist grote kuis bij militaire spionagedienst

13/06/2017
FinanciŽle waakhond vreest magere 'opbrengsten' opvolger F-16

10/06/2017
Opinie: Waarom we een nieuw moreel kompas moeten hanteren in onze relaties met Saudi-ArabiŽ

08/06/2017
Embargo wapenhandel Saoedi-ArabiŽ

overzicht nieuws - naar de homepagina

 Vrouwen worden benadeeld in de regeling over de zware beroepen, De Kamer 8/3/2018

webdesign PixelShape