Home

Groen trapt in Oostende West-Vlaamse campagne af met nationale energietour

Groen stelt in Oostende haar isolatieprogramma voor woningen voor. Groen wil de huidige jaarlijkse ambitie verdubbelen tot 60.000 woningen per jaar isoleren of 300.000 woningen tegen 2019. Daarmee trapt Groen in West-Vlaanderen zijn nationale energiecampagne af. Wouter De Vriendt, lijsttrekker voor de Kamer: “Via een nieuw premiesysteem wil Groen mensen stimuleren om hun huis te isoleren. Energiebesparing is 3 maal winnen: goed voor het klimaat, goed voor werkgelegenheid en voor de portemonnee. In Oostende trapt Groen de 10 dagen lange energieactie met de slogan ‘Groen geeft je energie’ op gang. Dit is ook symbolisch, onze provincie levert het meeste zon en wind, we hebben dus veel energiepotentieel. ”

Energiebesparing is dé blinde vlek van het energiebeleid. Eén van de eerste besparingsmaatregelen van de federale regering was de afschaffing van 300 miljoen euro aan energiebesparende maatregelen. De Vriendt: “Deze kortzichtige besparingsmaatregel was een streep door de rekening van vele gezinnen. Groen wil deze steun opnieuw invoeren, uitbreiden en aanvragen eenvoudiger maken. In het zuurstofplan, het becijferd programma van Groen, voorzien we er een budget voor van 760 miljoen euro. De aankoopfactuur wordt onmiddellijk verminderd met het premiebedrag. Volgens het planbureau levert dit 8000 extra jobs op.”

Het tweede luik van het isolatieplan helpt de 750.000 gezinnen in België die af te rekenen hebben met  energiearmoede en moeite  hebben om hun woning behoorlijk te verwarmen. Dit doen we via een  sociaal-ecologisch programma, waarbij extra ondersteuning, begeleiding en financiering op maat wordt voorzien. Hiervoor trekken we nog eens 551 miljoen euro extra uit. Enkel door een dergelijke doorgedreven aanpak zullen we ook de slechtste woningen energiezuinig maken (desnoods via sloop en hernieuwbouw) en ook de  energiefactuur van de meest kwetsbaren structureel verlagen. Dit zorgt niet alleen voor minder energie-armoede, maar levert ook 4000 nieuwe jobs op, waardoor de nettokost terugvalt op 380 miljoen euro.

Het derde luik  is een snelle vervanging van elektrische verwarming. In Vlaanderen verwarmt momenteel 11% van de huishoudens met vaste elektrische hoofdverwarming (rapport VREG 2013). Dat zijn iets meer dan 300.000 woningen. Gemiddeld verbruiken gezinnen met elektrische hoofd-verwarming 10.400 kWh meer per jaar, wat goed is voor 1025 euro. Om hun factuur betaalbaar te houden, hebben ze er alle belang bij het verwarmingssysteem te vervangen door een meer energie-zuinige toepassing

In aanwezigheid van voorzitter Wouter Van Besien, verschillende nationale boegbeelden en de West-Vlaamse lijsttrekkers Wouter de Vriendt en Bart Caron voert Groen gedurende 10 dagen actie  in West-Vlaanderen voor meer betaalbare en schone energie. Met een Van der Graaff-generator laten we het haar van kinderen letterlijk recht staan en geven we zo een portie extra energie. Dit is ook de aftrap van de West-Vlaamse straatcampagne. De aanwezigheid van de nationale boegbeelden toont dat Groen sterk gelooft in de West-Vlaamse kandidaten en speerpunten. Er is enorm veel goesting om campagne te voeren. We hebben een sterk programma voor de toekomst, nu gaan we daar de hele provincie van overtuigen,” aldus Vlaams lijsttreker Bart Caron.

artikel gepubliceerd op 11/04/2014 in Varia

Meer artikels in de rubriek Varia

30/03/2017
Breekt regering-Michel belofte op kap van kwetsbare gepensioneerden?

30/06/2016
Minister Vandeput leeft boven zijn stand met zijn fantoomplan

27/05/2015
Onenigheid burgemeesterswissel: Groen vraagt extra bijeenkomst gemeenteraad

10/03/2015
Beste Marc Coucke, verknal de laatste stukjes kust niet met een tweede Atlantik Wall

15/09/2014
Elke Van den Brandt kandidaat-voorzitter met Wouter De Vriendt als ondervoorzitter

26/05/2014
Groen boekt zetelwinst in alle parlementen

20/05/2014
Groen West-Vlaanderen zet kiezer centraal met slotcampagne ‘Aan u het woord’.

12/05/2014
Groen zorgt voor meer jobs door modernisering en verduurzaming economie èn rechtvaardige belastingen

25/04/2014
Groen maakt werk van versterking West-Vlaamse open ruimte

31/03/2014
Vijf Groene werven voor een impuls in West-Vlaanderen

overzicht nieuws - naar de homepagina

 Vrouwen worden benadeeld in de regeling over de zware beroepen, De Kamer 8/3/2018

webdesign PixelShape