Home

Groen wil getijdenbad op strand aan De Drie Gapers

16/04/2018 - persartikel

OOSTENDE - De werken aan het nieuwe zwembad op de Nieuwpoortsesteenweg zijn begonnen, maar over het oude zwembad en de omliggende site is nog steeds geen concrete beslissing genomen. Eerder stelde Groen voor om de buitenconstructie te behouden om er een stadshal naar Gents model van te maken. Daar voegt de partij nu het idee van een zeezwembad op het strand aan toe, een minimale constructie aan de waterlijn, die volloopt met de getijden. “Zo gaat de mooie Oostendse traditie van zwemmen in zout water met zicht op zee niet volledig verloren”, aldus Groen. 

Het nieuwe zwembad zal heel wat faciliteiten bieden, maar helaas is een buitenzwembad daar geen van. “Met het zwembad aan de Nieuwpoortsesteenweg worden heel wat recreatiemogelijkheden uit het centrum weggehaald en naar de stadsrand gebracht”, zegt gemeenteraadslid Natacha Waldmann. “Met een zeezwembad én stadshal kunnen we van de site een eyecatcher én een centraal gelegen ontspanningsplek maken voor toeristen en Oostendenaars, onder wie velen mooie herinneringen hebben aan het oude buitenzwembad.”

Buitenlandse voorbeelden

Groen laat zich voor dit voorstel inspireren door voorbeelden in het buitenland. “In het Franse St.-Malo is er een mooi voorbeeld van een getijdenzwembad te vinden”, legt Wouter De Vriendt uit. “Een dergelijk zeezwembad gaat mee met de getijden: het vult zich bij hoog water, maar blijft vol als het water zich terugtrekt, waardoor je een soort veilige buffer creëert in het grotere geheel van het strand. Veilig ook voor kinderen om in te spelen dus”. 

Echt veel hoeft er niet te veranderen aan het strand om een zeezwembad te realiseren.  “De ingrepen zijn minimaal en een dergelijk bad kan op een natuurlijke manier deel uitmaken van het strand”, aldus Natacha Waldmann. “Ook de strandcabines bijvoorbeeld hoeven niet te verdwijnen. We hebben ook al een ingenieur geraadpleegd in verband met zandsuppletie, maar ook daar zouden geen problemen zijn.”

Out of the box denken

Het voorstel zit momenteel nog in de ideeënfase. “De hellingsgraad van de bodem, voldoende sleuven om het zand te laten wegspoelen en de manier waarop het zwembad bij hoogtij gevuld moet worden, zijn zaken die technisch uitgeklaard moeten worden”, zegt Wouter De Vriendt. “Maar we moeten out of the box durven denken en de maritieme troeven van onze Stad aan Zee optimaal benutten. Dit is een ambitieus, maar heel vernieuwend voorstel, dat Oostende op de kaart zal zetten.”

“Bovendien versterkt het ons plan voor de hele site, waar het redden van het oude brutalistische zwembad met erfgoudwaarde ook een belangrijk deel van uitmaakt. We mogen immers niet vergeten dat dit stuk groen op papier bouwgrond blijft. Groen blijft met dit voorstel ijveren voor een waardevollere bestemming dan ‘zomaar’ een park of grasveld. Want voor we het goed en wel beseffen, wordt het terrein alsnog verkocht om appartementen op te bouwen.”

Redelijk duur

Burgemeester Johan Vande Lanotte is niet wild van het groene voorstel. “Dit was een van de 30 voorstellen die ook bij ons aan bod kwamen, toen we met onze Stadsmakers en de SP.A vergaderden over ons programma. Onze mensen gaten dit voorstel de laagste prioriteit. Het idee duikt nu en dan op, maar werd bij ons niet weerhouden. Het is grappig dat Groen er nu mee voor de pinnen komt.”

“Je moet een afschermende rand bouwen en palen om die te stutten. Het geheel blijft in de winter staan en moet onderhouden worden. Dat is redelijk duur allemaal”, vervolgt de burgemeester. “Iedereen mag natuurlijk voorstellen lanceren, maar bij ons was de vraag of we dat wel moeten doen. We hebben toch het strand en de zee. En moeten er nog constructies komen op het strand? Bij ons was er geen animo voor. 

Zeewaterwellness

Ook Recht door Zee, de burgerpartij van Georges Casteur en Marc Casier, heeft zo zijn ideeën over de zwembadsite. “Het voorstel van een getijdenzwembad vind ik heel goed, maar zo’n buitenzwembad kan je maar een maand of twee, drie per jaar gebruiken”, aldus Georges Casteur, die als voormalig hoofdarts van het BZIO wel wat ervaring heeft met zeewaterzwembaden. 

“Wij stellen ook voor om het oude zwembad in handen te geven van een privéfirma, die er een zeewaterzwembad (thalasso) en wellness kan uitbouwen”, vervolgt dr. Casteur. “Uiteraard moet het interieur dan helemaal hervormd worden, want voor thalassotherapie zijn doorgaans kleinere baden nodig. Maar als de privé dat doet, hoeft het de stad geen cent te kosten.”

“Zo’n centrum kan voor een groot publiek toegankelijk zijn, voor thalassotherapie moet je het water wel halen in de branding, de zone tussen de eb- en vloedlijn, en niet onder het strand, zoals in het huidige Stedelijk Zwembad gebeurt. Als er geen privéfirma geïnteresseerd zou zijn, zouden wij van het oude zwembad wel geen stadshal maken, zoals Groen voorstelt. Het moet voor ons iets worden dat met de zee te maken heeft.”

 

(Dit artikel van Jan Goeminne en Hannes Hosten verscheen op 16 april in de Krant van West-Vlaanderen)

 

Share/Save/Bookmark

overzicht rubiek OostendeWouter De Vriendt over Mawda - Terzake 24/05/2018

webdesign PixelShape