Home

Oostendse oppositie twijfelt aan werking gemeenschapswachten

23/06/2017 - persartikel

Groen vraagt aan het stadsbestuur van Oostende om de werking van de gemeenschapswachten te herzien. 'Ze voeren de verkeerde taken uit', klinkt het.

Oostende De werking van gemeenschapswachten in Oostende werd twintig jaar geleden opgestart. Ze zetten in op preventie en hebben als doel om het veiligheidsgevoel en het samenleven te verbeteren. Toch heeft Groen enkele bedenkingen.

'Wij juichen die werking toe, maar de laatste tijd krijgen we steeds meer signalen dat de inzet op bepaalde plaatsen verminderd zou zijn. Zoals aan de fietsenstallingen en aan de oversteekplaatsen aan scholen. Dat maakt ons ongerust', zegt Wouter De Vriendt.

Hij vroeg daarom concrete cijfers op bij het stadsbestuur.

'We stellen vast dat het aantal wachten de voorbije jaren gedaald is. In 2013 waren er nog 28, vandaag maar 23. Waarom zet Oostende daar niet meer op in? De stad telt veel langdurig werklozen. Oriënteer deze mensen via het Sociaal Huis naar de gemeenschapswacht.'

Daling

Groen vraagt ook een verschuiving van het takenpakket. 'We zien dat het aantal controles op vakantietoezicht en de preventieve aanwezigheid op risicoplaatsen voor gauwdiefstal fel verminderd zijn. Het graveren van fietsen is dan weer gestegen. Volgens ons liggen de prioriteiten verkeerd', stelt De Vriendt.

Het stadsbestuur nuanceert de kritiek. 'De prioriteiten worden aangepast naargelang de noodzaak', stelt burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A). 'Zo is de inbraak in auto's de laatste jaren fors gedaald, waardoor we besloten om de controles op geparkeerde auto's af te bouwen. Het bewaken van de fietsenstallingen is ook afgebouwd omdat we volop voor camera's kozen. We bewaken minder scholen, maar enkel als de scholen dit zelf op zich namen. De wijkagent gaat ook op regelmatige basis langs om de situatie in te schatten.'

Verminderde subsidies

Volgens Vande Lanotte focussen de gemeenschapswachten vooral op aanpak van netheid van het openbaar domein, overlast, toezicht bij kortparkeren en labelen van fietsen.

'De aanpak van fietsdiefstallen is wel sterk aan de orde, het preventief werken is hierin een belangrijk element', klinkt het.

De stad stelt straks twee extra gemeenschapswachten aan, wat het aantal op 25 brengt. 'De subsidies zijn nochtans verminderd. In het nieuwe stelsel ligt de kostprijs veel hoger dan vroeger', besluit de burgemeester.

(Dit artikel verscheen op 23 juni 2017 in De Standaard)

 

Share/Save/Bookmark

overzicht rubiek OostendeWouter De Vriendt over Mawda - Terzake 24/05/2018

webdesign PixelShape