Home

Afbraak zwembad ligt onder vuur

21/02/2017 - persartikel

Groen zet alles in op de herbestemming van het huidige zwembad in Oostende. Nog dit jaar wordt gestart met de bouw van een nieuw zwembad op de hoek van de Northlaan met de Nieuwpoortsesteenweg en dan zou het huidige, als het aan het huidige stadsbestuur ligt, plaatsmaken voor een park. De oppositiepartij vraagt dat er minstens een studie komt naar herbestemming.

Het zwembad wordt door specialisten omschreven als Engels brutalisme en dateert uit de jaren 70. Renovatie van het zwembad bleek te duur en daarom koos het stadsbestuur voor een nieuwbouw op een andere locatie. Het huidige zwembad wordt dan afgebroken. Maar daar is oppositiepartij Groen niet mee akkoord.

"Een herbestemming voor een andere functie werd zelfs nooit onderzocht. Als we de studies die gemaakt werden in het kader van de renovatie van het zwembad bekijken, blijkt de grootste kost weliswaar de zwemkom zelf. De kost om het gebouw te renoveren zou dus wel eens kunnen meevallen", zegt gemeenteraadslid Natacha Waldmann van Groen.

Bouwkundig erfgoed

Ze krijgt daarbij de steun van voormalig stadsarchitect Mich De Langhe.

"Ik vind dat het gebouw het waard is om te behouden. Binnen de architectenwereld is er heel wat rond het thema te doen omdat het om een waardevol gebouw gaat. Afbraak is een onherstelbaar verlies voor het bouwkundig erfgoed in een stad die op dat vlak reeds een trieste reputatie heeft. Gebouwen kunnen meerdere levens hebben. Vijf jaar geleden zag ook niemand het voor ogen hoe ze van het Postgebouw een cultureel centrum zouden maken en nu is het niet meer weg te denken uit de stad", aldus de gepensioneerde stadsarchitect.

Essentie

Op dit moment lijken de Oostendenaars niet echt wakker te liggen van het lot van het zwembad. "Dat komt omdat mensen het zwembad zoals het nu is associëren met het gebouw, maar bij een herbestemming zou enkel de essentie overblijven. Er zijn verschillende mogelijkheden. We kunnen gaan naar een stadshal zoals in Gent waar optredens en evenementen kunnen plaatsvinden of naar een nieuwe sporttempel. De Oostendse sportclubs kampen met een groot plaatsgebrek. Sommige clubs kunnen pas om 22 uur trainen. Er is ook geen enkele mogelijkheid om uren uit te breiden. Daarnaast is het huidige sportcentrum dringend aan renovatie toe. Het is aan ons om de mensen te tonen wat de mogelijkheden zijn. We vragen dan ook aan de stad dat ze de mogelijkheden op zijn minst willen onderzoeken", zegt Waldmann.

Groen wil ook dat de toekomst van het gebouw opgenomen worden als één van de projecten voor de volksraadpleging in oktober. "Dan kunnen de Oostendenaars zelf kiezen", vult fractieleider Wouter De Vriendt aan. De partij wil het debat nu aanwakkeren maar maakt ook een belofte. "Met Groen in het stadsbestuur komt er geen afbraak. Die beslissing wordt immers pas genomen in de volgende legislatuur."

Thermae Palace

Voor burgemeester Johan Vande Lanotte is een herbestemming weliswaar geen optie. "We hebben een afspraak met de Vlaamse overheid dat het zwembad plaats maakt voor open ruimte zodat het Thermae Palace opnieuw in zijn oude glorie hersteld wordt. Een herstemming is dus niet aan de orde."

(Dit artikel van Leen Belpaeme verscheen op 21 februari 2017 in Het Nieuwsblad)

 

Share/Save/Bookmark

overzicht rubiek OostendeWouter De Vriendt over het F16 dossier

webdesign PixelShape