Home

Groen oostende: Promoot particulier autodelen

03/03/2015 - persmededeling

Bij veel mensen staat de auto het grootste deel van de tijd gewoon stil. De kost voor een eigen auto is erg groot bij wie minder dan 12000 km per jaar rijdt. Andere mensen hebben geen auto, maar willen er af en toe wel gebruik van maken. Particulier autodelen biedt voor deze mensen een slimme oplossing. Mensen maken dan om beurt gebruik van een auto. Je bespaart op jaarbasis heel wat euro’s uit en je draagt je steentje bij aan het milieu.

Bij particulier autodelen betaal je de kosten van je gebruik. Je betaalt de brandstof die je verbruikt en een percentage van de andere kosten van een auto: afschrijvingen, taxen, verzekering, onderhoud… Al deze kosten worden verdeeld in verhouding tot je gebruik. De voordelen zijn talrijk. Het is praktisch, het is goedkoop, je weet wat je verbruik kost, je gaat bewuster om met autogebruik, maar het is ook sociaal: je komt met nieuwe mensen in de buurt in contact.

Autopia is het Vlaams steunpunt voor autodelen. Mensen die interesse hebben, meestal uit één woonwijk, nemen het initiatief om een autodeelgroep op te starten en sluiten onderling contracten af. Autopia biedt begeleiding en ondersteuning. In Vlaanderen zijn er al 350 autodeelgroepen.

Dit systeem is in tegenstelling tot Cambio nog niet zo bekend in Oostende. De enige referentie die bestaat is op www.langeleveoostende.be. Groen wil aan het stadsbestuur vragen om dat te veranderen en particulier autodelen te promoten.

Hoe?

  • Promotiecampagnes. Autopia kijkt samen met het stadsbestuur in welke woonwijken een campagne kan opgezet worden. De Grote Klok, de website, autodeelparties (zoals de ‘tupperwareparties’), de wijkraden en Facebook bieden mogelijkheden.
  • Oostende kan het lidmaatschap van Autopia gratis aanbieden, zoals in Leuven gebeurt. In Gent is het gratis voor wie zich meteen drie jaar lid maakt.
  • Oostende kan zich kandidaat stellen om het jaarlijkse mini-autodeelsalon te organiseren, bijv. op autovrije zondag. Vorig jaar ging dit door in Mechelen. Een 20-tal deelauto’s staan er te kijk en het is een opvallende manier om particulier autodelen bekend te maken.
  • Oostende kan het eigen gemeentelijke wagenpark ter beschikking stellen voor autodelen na de kantooruren. Zeven gemeenten doen dit al.
  • Autopia biedt ook het Avira-project aan, dat zich richt op het delen van rolstoelvriendelijke wagens.

 

Share/Save/Bookmark

overzicht rubiek OostendeWouter De Vriendt over Mawda - Terzake 24/05/2018

webdesign PixelShape