Home

Oostendse energieleverancier al jaren niet-groen

28/02/2014 - gemeenteraad

De huidige leverancier van elektriciteit en gas voor de Stad, OCMW en politie is Essent. Al jaren is elke milieubewuste consument bezig met het overschakelen naar een goedkopere, groene energieleverancier. Het is tekenend voor een stadsbestuur vol traditionele partijen dat ze dit al die jaren niet nodig vond.

Nu zal Eandis een open aanbesteding gebruiken om een nieuwe energieleverancier te zoeken voor Oostende, voor de periode van 1 januari 2015 tot 2017. Maar wat staat er in het bestek? “Er wordt de levering gevraagd van 100% groene stroom”. Punt. Maar dat is totaal onvoldoende en zet de deur open voor nep-groene stroom leveranciers zoals Electrabel of andere.

Verschillende leveranciers bieden 100% zogezegde “groene energie” aan, ook Electrabel heeft zo’n formule. Als consument verwacht je dat er dan 100% groene stroom geleverd wordt. Maar dat is niet altijd het geval. In België is het mogelijk voor een leverancier om energie van bijv. steenkool te verkopen als groene stroom. Leveranciers kunnen in andere landen namelijk groenestroomcertificaten/labels kopen van groene energie. Die certificaten zijn niet duur en kunnen ze gebruiken om vervuilende stroom te verkopen als groen. Als consument word je beter klant bij een leverancier dat stroom aanbiedt zonder vervuilende bronnen en dat je geld gebruikt om te investeren in nieuwe groene energiebronnen.

Het is onvoorstelbaar dat een stadsbestuur zoals Oostende hiermee genoegen neemt en zo slordig omgaat met het criterium groene stroom. Dit is geen groen beleid. Voor zoveel mensen is het vanzelfsprekend om een echte groene stroomleverancier te zoeken, maar het stadsbestuur laat zich vangen. Via Greenpeace of de groenestroomgids zijn rankings te vinden van welke groene stroom werkelijk groen is. Het gaat dan om de vraag of men vervuilende energie aankoopt in het buitenland, en of men investeert in hernieuwbare energiebronnen. Het bestek had dus veel preciezer moeten zijn. Groen vraagt de andere partijen om dit niet goed te keuren, maar de klassieke tripartite SP.A-CD&V-OpenVLD doet dit toch.

 

Share/Save/Bookmark

overzicht rubiek OostendeWouter De Vriendt over Mawda - Terzake 24/05/2018

webdesign PixelShape